Het lijkt zo leuk: fantastische teksten schrijven. Kopje koffie erbij, straaltje ochtendzonneschijn door het raam, wit Word-A4’tje voor je neus… en dan: NIETS!
Of misschien wel iets, maar dan meer van ‘mehhh, kan veel beter’.
En dat geeft niet. Zo werkt het nou eenmaal. Schrijven is oefenen, herhalen, schrappen, met deuren smijten, herschrijven, verbeteren, trots, teleurstelling, verdriet, lach… een écht avontuur.
Maar hopelijk kan ik je een beetje helpen. Als het goed is wel. Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, werkte ik als schrijver voor tijdschriften. Dit zijn mijn beste tips.
1. Jij of u?
Ik hou helemaal niet van juridische taal. Daar walg ik zelfs een beetje van. Als iemand ooit naar mij zal referen als ‘de heer Van Driel’, zijn de rapen gaar. En datzelfde gevoel heb ik met ‘u’. Het hele probleem van internet is dat er tevel afstand zit tussen jou als schrijver en tussen je lezer. Deze afstand wil je verkleinen. Netjes doen, u zeggen – dat soort dingen scheppen alleen maar afstand. Ik denk dat vrijwel iedereen nog kan wegkomen met ‘je en jij’, en dat het er altijd beter van wordt. Dat heeft niets met klasse te maken, maar met menselijkheid.
2. Vermijd schrijftaal, gebruik schrijftaal
Aansluitend op het bovenstaande: gebruik jij in het echte leven wel eens woorden als ‘desalniettemin’ of ‘echter’? Neuh! Nou ja, misschien wel. Maar alléén dan – als je het zelf ook zegt – mag je het ook in je teksten gebruiken. Kijk, schrijven is niet zo heel moeilijk. Het is in feite gewoon praten, maar in plaats van uit je mond, komt het uit je vingers. En die manier van kijken zorgt echt dat je ander soort teksten de wereld in gooit. Wat voort soort teksten dan? Échte teksten, die jij uit kan spreken, die uit jouw mond komen, met jouw persoonlijkheid er in. En dát is leuk om te lezen.
3. Heb een doel
Als ik begin aan een tekst, vraag ik me altijd af: Wat wil ik hiermee bereiken? Wil ik mensen iets laten downloaden? Welk wereldprobleem wil ik verhelpen? Waar zie ik mijn klanten tegenaanlopen, en hoe hoef ik niet iedere keer hetzeflde verhaal te vertellen maar kan ik ze gewoon naar een artikel als deze doorverwijzen? Dat helpt enorm.
4. Los een probleem op
En aansluitend op het bovenstaande… mijn beste artikelen, zijn degene waarbij ik een écht probleem oplos. Een vraag die mij heel vaak gesteld wordt, of een kwestie die ik heel vaal tegenkom. Dat zet ik dan ook lekker in de titel, en zo is Google ook blij. Simpel, toch?
5. Zintuigen
Wanneer je een tekst schrijft, wil je niet alleen dat mensen het lezen. Je wilt dat ze het voelen, dat ze het meemaken, dat in de schoenen van de schrijver kunnen staan. Als jij lacht, lachen zij ook. Als jij je adem inhoud, spiegelen ze dat. Gebruik daarom je zintuigen bij het schrijven. Omschrijf het uiterlijk, de geur, de klank – alles om een mooi plaatje te scheppen in het hoofd van de lezer. Als je met woorden een beeld kunt maken, blijft het nog lang in het hoofd van de ontvangen.
6. Wees jezelf
Yes! Het mag. Je kunt gewoon jezelf zijn tijdens het schrijven. Zo schrijf je echter, leuker, met meer persoonlijkheid en kom je minder over alsof je de boel gewoon van Wikipedia gekopieerd hebt. Maar serieus, om even iets extreems te noemen: als jij vaak scheld, mag dat in een tekst ook. Als je plat praat, kan dat in een tekst ook overkomen. Als je vaktermen of moeilijke woorden in het vermijd, zoals ik, omdat ik het stom, dan ga ik die ook zeker niet online gebruiken. En dat maakt het alleen nog maar makkelijk.
7. Gewoon doen!
Dit is misschien wel het belangrijkst. Je moet gewoon gaan, vallen en opstaan, publiceren en redigeren. Je kunt niet alles altijd in één keer perfect doen. Start met schrijven, en weet dat er altijd de mogelijkheid is om je tekst op ieder moment aan te passen. Zo valt het allemaal best wel mee.
Heb je zelf nog goede tips of toevoegingen? Drop ze in de reacties hieronder, dan heeft iedereen er wat aan!
Thanks voor het lezen!
Thomas