Het mooiste gratis beeldmateriaal voor je website

door

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: denk je even snel een plaatje van Google te downloaden, staat er een Duitse advocaat op de stoep met een eis van 3.000 euro schadevergoeding voor het stelen van artistiek materiaal. Jep, het gebeurt écht. Maar gelukkig zijn er nog genoeg plekken om fantastisch mooi beeldmateriaal en de beste foto’s voor je website te vinden. Helemaal gratis. Kijk maar eens hier…

1. Unsplash

Een collectie van meer dan 250.000 “eigenwijze” foto’s die je allemaal rechtenvrij en gratis mag gebruiken. Als je een foto gebruikt wordt het natuurlijk op prijs gesteld als je credits geeft aan de fotograaf.

Via Unsplash.com

2. SplitShire

Ook Splitshire maakt gebruik van de vrijgevigheid van fotografen die liever zien dat hun werk gebruikt wordt, dan dat het ergens verdwijnt in de grote bak van vergeten foto’s. Splithshire heeft een kleiner aanbod dan Unsplash maar dat doet niet af aan de kwaliteit van de foto’s!

Via SplitShire.com

3. Epicantus

Visual & UX designer Daria heeft een fotocollectie die iedereen kan downloaden en mag gebruiken voor zijn/haar projecten. De foto’s op Epicantus zijn voornamelijk door Daria zelf gemaakt, zijn abstract, van hoge kwaliteit en natuurlijk gratis.

Via Epicantus.tumblr.com

4. Picjumbo

Deze website is een stuk minder artistiek dan sommige andere websites in deze lijst, maar wel vol met foto’s die je zonder naamsvermelding kunt gebruiken. Daarnaast kan je ervoor kiezen om elke week een mailtje te ontvangen met de nieuwste foto’s, zodat je je favorieten alvast op kunt slaan.

Via PicJumbo.com

5. IM Free

Een samengestelde collectie van foto’s van hoge kwaliteit, opgedeeld in handige categorieen zoals Food & Drink, Technology, Business en Technology. Daarnaast bieden ze zelfs gratis sets met icoontjes aan. IM Free vraagt wel om een naamsvermelding, wat natuurlijk eigenlijk niks is voor gratis foto’s van hoge kwaliteit.

Via IMCreator.com/Free

6. Morguefile

Deze site categoriseert foto’s ook per hashtag zoals #houses #autumn en #backtoschool , wat natuurlijk handig is voor bloggers. Alle foto’s zijn gratis te gebruiken en je mag ermee doen wat je wilt. Gebruik je de foto’s in hun originele vorm? Dan wordt er wel van je verwacht dat je de naam van de fotograaf vermeldt.

Via MorgueFile.com

7. FreeImages

Voor het gebruik van sommige foto’s is naamsvermelding een vereiste, maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Deze pagina biedt zo’n 25.000 foto’s alleen al in de categorie Army & Weapons. De foto’s zijn meer wat we gewend zijn als we denken aan het woord ‘stockphoto’, maar alleen al door het grote aanbod is dit een site die je zeker in je vaste lijstje mag hebben.

Via FreeImages.com

8. New Old Stock

De naam zegt het al; deze website bulkt van de oude, vintage foto’s die je helemaal vrij mag gebruiken. Ook als je niet op zoekt bent naar foto’s in deze categie, is dit een fijne site om gewoon even op te genieten van mooie, oude plaatjes.

Via Nos.twnsnd.co

9. Picography

Deze pagina kun je het beste gebruiken als je op zoek bent naar inspiratie en niet zozeer naar een specifiek plaatje. Piccography bevat een simpele collectie van willekeurige, maar professionele foto’s en j mag ze allemaal vrij gebruiken.

Via Picography.co

10. GetRefe

Deze website heeft geen zoekfunctie, maar het is een goede collectie van mooie gratis foto’s die je voor zo goed als alles kunt gebruiken. Er zitten foto’s die eruit zien als klassieke stockphoto’s, maar een kijkje bij de landscape en travel foto’s zorgt ervoor dat je dit zonder moeite door de vingers ziet.

Via GetRefe.com

11. Jay Mantri

Deze collectie van mooi geschoten foto’s bestaat voornamelijk uit landschappen en obstracte objecten. De foto’s zijn allemaal het werk van deisgner Jay Mantri die je gratis foto’s aanbiedt waar jij magie mee mag maken.

Via JayMantri.com

12. Superfamous

Folkert Gorter heeft een collectie van foto’s die zo mooi zijn dat ze eigenlijk meer lijken op schilderijen dan op foto’s. Je mag de plaatjes gebruiken op je blog, website, social media of waar je dan ook wilt! Het enige waar Folkert om vraagt is een naamsvermelding.

Via images.Superfamous.com

13. Public Domain Archive

Deze website maakt gebruik van drie categorieën namelijk modern images, vintage images, and weekly images. Er is geen zoekfunctie, maar alle foto’s zijn van hoge kwaliteit en hebben een interessante, artistieke stijl. En zoals de naam al doet vermoeden; alle plaatjes zijn vrij te gebruiken.

Via PublicDomainArchive.com

14. Gratisography

Ryan McGuire zorgt ervoor dat zijn collectie van indrukwekkende plaatjes elke week wordt aangevuld. De plaatjes zijn vrij te gebruiken en als je wilt kun je doneren door op de knop ‘buy me a coffee’ te klikken.

Via Gratisography.com

15. StockSnap

Honderden foto’s, vrij van copyright die je kunt vinden door middel van de zoekbalk, of door te browsen door de categorieën. Weet je niet waar je moet beginnen, of wil je inspiratie opdoen? Check dan de categorie trending.

Via Stocksnap.io

16. Negative Space

Dit is ook weer een goede website om in je lijstje te hebben. De foto’s op Negative Space zitten bomvol kleur en zijn van hoge kwaliteit. De site bevat een handige lijst met categorieen en een unieke “copy space” filter. Een wat? Nou daarmee kan je specificeren hoe je de foto wilt gebruikenen waar, zodat deze specificaties ook terugkomen in jou zoekresultaten.

Via Negativespace.co

17. Pixabay

Naast een grote collectie van foto’s en illustraties heeft deze website ook video’s. De foto’s zijn van hoge kwaliteit, makkelijk te vinden en je mag ze vrij gebruiken zoals je zelf wilt. Je hoeft zelfs niet te denken aan een naamsvermelding.

Via Pixabay.com/nl

18. Freestocks

Deze website biedt een fijne mix van categorieen die vol zitten met aantrekkelijke foto’s. Ook hier weer geen addertje onder het gras zoals de pagina zelf vermeldt “Free stock photos – feel free to use them both in personal and commercial projects.”

Via Freestocks.org

19. Snapwire Snaps

Dit is een platform waar je verzoeken kunt indienen voor op maat gemaakte foto’s. Daarnaast biedt Snapwire Snaps 7 gratis foto’s elke 7 dagen. Alle foto’s zijn van hoge kwaliteit, zien er oogbolstrelend uit en zijn natuurlijk gratis.

Via Snapwiresnaps.tumblr.com

20. Tookapic

Deze site biedt een goede mix van standaard stockfoto’s van hoge kwaliteit en wat meer abstracte foto’s. Sommige foto’s vallen onder het Premium plan, maar er is ook een zeer royale collectie van gratis foto’s die zeker de moeite waard zijn.

Via Tookapic.com

21. MMT

Jeffrey Betts is een getalenteerde fotograaf die zijn werk gratis en vrij van copyright aanbied.

Via MMTStock.com

22. Life of Pix

Een collectie van high-res en professioneel genomen foto’s. Alle foto’s hebben een one-click download en zijn vrij van copyrights. Ben je op zoek naar video’s? Check dan de collectie gratis video’s op hun dochtersite Life of Vids.

Via LieofPix.com

23. Kaboompics

Hier staan een paar zeer mooie foto’s in verschillende categorieën, zoals Abstract, City&Architecture, Fashion enz.) waar je uit kunt kiezen. Kaboompics bevat meer dan 5000 foto’s en wordt dagelijks aangevuld.

Via KaboomPics.com

24. Burst

Burst is een pagina met veel kwaliteitsproducten en lifestyle foto’s. Je kunt je aanmelden om elke week een overzicht van de nieuwste foto’s in je mailbox te ontvangen.

Via Burst.Shopify.com

BONUS!

25. PikWizard.com

Een nieuwe ‘speler op de markt’ met heel veel keuze (meer dan 100.000 waarvan 20.000 exclusief bij hen), met als doel de miljoen mooiste rechtenvrije foto’s te leveren.

Check https://www.pikwizard.com/

26. Pexels.com

Mijn go-to website voor gratis foto’s. Supermooie collectie, op hoge resolutie te downloaden en altijd weer verbazend goed.

Check https://www.pexels.com/

Succes!
Thomas van Driel

Artikelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.